OM

MAJORNAS


MÖBELRESTAURERING


Majornas Möbelrestaurering - Julia Norman

KONTAKTA MIGJulia Norman


Tel. +46 (0) 727 44 44 51

Mejl. Julia@mobelrestaurering.se

GE DINA MÖBLER NYTT LIV!


 

 

Jag heter Julia Norman och har min verkstad i Majorna i Göteborg. Jag har ett gesällbrev i möbelrestaurering och 5 års erfarenhet med egen verkstad. Har du en möbel eller träföremål som behöver åtgärdas så vill jag gärna hjälpa dig.

 

Jag arbetar med alla typer av möbler, från en 1700-talsbyrå med fanerskada till ett teakbord med ytskada eller en fraktskada på en nyproducerad pinnstol. Med min utbildning är jag kunnig i de olika metoder som användes när möbeln tillverkades avseendes både material och tekniker så som animaliska limmer, träslagsbestämning, fanerlimning, konstruktionsstabilisering mm.

 

Restaurering, konservering eller renovering?

 

När det talas om att åtgärda en möbel så används inom branschen tre begrepp: restaurering, konservering och renovering. Det kan vara bra att reda ut dessa begrepp och inför ett uppdrag tillsammans bestämma vilket som passar bäst.

 

Restaurering: Möbeln/föremålet återskapas så nära ursprunget som möjligt. Samma metoder och material används, så långt möjligt, som när den tillverkades.

 

Konservering: Konservering används för att stoppa en möbels eller föremåls förfall. Det kan gälla en kär ägodel som behöver åtgärdas för att kunna behållas men huvudsyftet är inte att det ska återskapas eller kunna brukas.

 

Renovering: Vid renovering är huvudsyftet att möbeln ska kunna användas. Till skillnad från restaurering är det inte viktigt att använda ursprungliga metoder utan slutresultatet är i fokus.

 

Skillnaden mellan de tre begreppen kan vara hårfin men det ger förmodligen en bättre bild av vad jag kan göra och kan vara underlag för en diskussion om vad just du är ute efter.

 

Ta kontakt med mig! Är du osäker på vad du behöver hjälp med är det bara att ringa. Det går också bra att skicka ett mejl eller sms med bilder och beskriva vad du vill ha gjort. Du är självklart välkommen till verkstaden, men ring helst först så du vet att jag är på plats.

 

Om det gäller en försäkringsskada brukar det vara smidigast att jag lämnar en offert innan du kontaktar försäkringsbolaget.

 

Vid förfrågan lämnar jag offert eller en tids- och kostnadsuppskattning på uppdraget.

 

Timpris är 500 kr exkl. moms. Jag har F-skattsedel.

 

För transport och vägbeskrivning.

 

Välkommen att höra av dig för att få hjälp med dina möbler!

Gesällbrev i möbelrenovering

MIN HISTORIA

 

Vårda, bevara & återskapa - att leva hållbart

 

När folk frågar mig om varför jag valde att bli möbelrestaurerare så brukar jag säga att mitt yrkesval är en blandning av mina föräldrars. Med en kulturmiljövårdare till far och en mor som har drivit ett stort designföretag var steget ifrån att jobba med kultur och historia inte långt. Och med mitt stora intresse för ett hållbart samhälle valde jag ett yrke som möbelrestaurerare. Jag brukar säga att jag räddar världen en möbel i taget och idag arbetar jag för att folk ska välja återbruk istället för nyproduktion och därmed bidra till både ett hållbart samhälle och ett bevarat kulturarv.

 

“Jag räddar världen en möbel i taget”

 

Något av det bästa med möbelrestaurering är att få ta del av möbelns historia. Det kan vara en vanlig IKEA-möbel som blivit ovärderlig för ägaren eftersom den var det enda som gick att rädda från en husbrand. Eller så kan det kan vara en karmstol med kunglig proveniens från 1700 talet. I båda fallen får jag vara en del av möbelns historia och hjälpa den att leva vidare.

 

Flytten av företaget

År 2013 startade jag företaget Stockholms Möbelrestaurering med målet att flytta hem efter några år på annan ort, men lagom till examen 2015, med ett gesällbrev i fickan och ett kontrakt på verkstad på Östermalm i Stockholm, hade kärleken slagit till och sakta men säkert rörde jag mig istället mot Göteborg. Idag har jag min verkstad på Karl Johansgatan i Majorna, därav namnet Majornas Möbelrestaurering.

 

Studier

I juni 2018 fyllde jag fem år som företagare. Jag har under de åren hunnit med tre orter och tre olika verkstäder, en examen inom möbelrestaurering och ett gesällbrev utfärdat vid Stenebyskolan. Jag har före dess också studerat Konstvetenskap vid Stockholms Universitet och under ett antal år arbetat extra i den välrenommerade antikaffären Apollo Antik.

 

Jag ser fram emot att lära känna mängder av möbler och dess historier.

 

Välkommen in till min verkstad eller kontakta mig med frågor om dina möbler.

 

 

Kurs i möbelrenovering

Besök Fixoteket

Under hösten kan ni besöka Fixoteken i stan för att få en introduktion till träverkstan för att återbruka möbler på egen hand.

Prova själv

Följ min Youtube kanal Majornas Möbelrestaurering för onlinekurser och tips om vad du kan göra hemma.

Täljkurs för möhippa, svensexa eller kickoff

Täljkurs

Boka in dig och dina vänner i verkstan för en täljkurs. Kurserna kan anpassa för möhippa, svensexa eller en trevlig aktivitet för dig och kollegorna.